22 d’octubre, 2019

Parada a ka Festa Major del Castell del Remei i 2a Festa de l'Arbre a PuigverdCASTELL DEL REMEI
Amadeu Ros, president de la CGRCU Casa Canal,  i en Josep Maria Falip, president de Canal Viu

 Tomàs Cusiné, Amadeu Ros, Eloi Bergós i Mireia González Antó

PUIGVERD DE LLEIDA
Gràcies companys!


PREGÓ DE FESTA MAJOR CASTELL DEL REMEI 2019   per Amadeu Ros


Bon dia a tothom. És un honor per a mi poder estar aquí com a President de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell.
El Castell del Remei és un lloc emblemàtic -és el centre neuràlgic més important dins de la zona regable- per varis motius: La família Girona va comprar aquestes cases i terres del Castell del Remei i des d’aquí es va dirigir la construcció del Canal d’Urgell.
La família Girona -i, concretament, en Manel Girona- conjuntament amb els nostres avantpassats pagesos del territori fan possible aquesta realitat, convertint aquestes terres regables de les 5 comarques –L’Urgell, El Pla d’Urgell, Les Garrigues, La Noguera i El Segrià- en la zona regable més gran d’Europa donant la prosperitat a tots els agricultors, indústries i poblacions durant aquests 157 anys des què es va començar a regar.
En Manel Girona formava part de la burgesia catalana d’aquella època i ell, junt amb altres empresaris, volien la modernitat de l’agricultura i també garantir el blat per assegurar-se el pa a la gran capital. Ell va acabar arruïnat, amb la construcció del Canal. Així ho asseguren els historiadors. La pressió de la gent d’aquesta terra va fer que es continués la construcció dels Canals. Res va ser fàcil per a aquella època. Avui, tots en som deutors, en major o menor mesura, a ells, als nostres avantpassats, al Manel Girona, a tots els presos que van morir en la construcció del Túnel de Montclar i a la resta de persones que van fer possible la prosperitat d’aquestes terres. No podem oblidar la història.
També és aquí, al Castell del Remei, on el Canal és traspassat als pagesos, el 1964, constituint-se des d’aquell moment la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell fins avui en dia.157 anys després hem d’assumir nous reptes que la societat ens demana, que són els dos grans projectes amb els quals treballem i que us voldria explicar.
El projecte de modernització de tota la zona regable d’obligat compliment, tant per la Directiva Marc Europea sobre l’aigua com pel canvi climàtic cada cop més feroç, i també pel despoblament de les zones rurals. La modernització dels Canals d’Urgell és un gran projecte de país i, com a tal, el govern o governs han de pagar aquesta modernització, i és en això que la nova junta del Canal estem treballant perquè és garantia d’aliments per a tot Catalunya a més del que exportem. És un projecte gairebé sense cost energètic. Estem treballant en un projecte de recerca amb l’IRTA (Institut de Recerca Tecnològica i Agroalimentària) i amb la Diputació. El Canal d’Urgell emet més de 20.000 rebuts amb les seves 75.000 hectàrees, un promig de propietat de 3,5 has, la qual cosa vol dir que hem de treballar conjuntament amb totes les indústries agroalimentàries i cooperatives. Treballarem en la cerca de nous productes de més poder adquisitiu.
El segon projecte, el mediambiental d’obligat compliment, i que van junts amb l’esmentat projecte de modernització, és el que acaba d’implicar tota la societat. La via verda entorn dels Canals d’uns 325 km, més la plantació d’arbres, la recuperació de totes les caselles de gran valor patrimonial, més els salts per a produir llum, més tota la biodiversitat de la fauna. Tenim també l’Estany d’Ivars, Torre Ribera i el Castell del Remei, i és aquí on faig un incís, quan al començar us parlava del Castell del Remei com un centre neuràlgic per varis motius.... Aquest és l’altre motiu, és a dir, el treball que estan fent i de tot el que estan invertint en aquest lloc perquè la vida sigui més agradable.
I aquí és on dono les gràcies al Tomàs i a la Mireia per la seva contribució a tot aquest territori i per haver-me convidat. A mi em tindreu al vostre costat com a President del Canal, i ajudaré en tot el que pugui a aquest gran projecte mediambiental per atreure un turisme sa i de qualitat que tots gaudirem.
Malauradament, la situació política no ens acompanya, però estem explicant aquests dos projectes al Govern de la Generalitat, a Madrid i a la Comissió Europea.
Així doncs, sapigueu que entre tots tornarem la il·lusió a aquest territori.
Buscarem tot l’encaix perquè el projecte mediambiental aglutini tots els aspectes socials i culturals, que vosaltres aquí de fa temps ho esteu fent.
Quan he deixat llegir aquestes ratlles a algú de la meva confiança m´ha dit que potser no corresponia a un pregó de Festa Major, però jo m’he entossudit en què sí.
Jo ja m’acomiado desitjant que acabeu de gaudir d’aquesta Festa Major. Gràcies a tothom.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada