05 de juny, 2016

Cap de setmana de cel·lebracions pels 25 anys de La Banqueta de Juneda



 Dins del Cicle d'activitats de tot el cap de setmana celebrant els seus 25 anys d' esforç en defensa de les arbredes del canal d'Urgell, a Juneda s'han fet tot tipus d'actes

Divendres vespre, al Centre Cultural de Juneda, varem assistir a  una xarrada del biòleg Albert Sorolla, de Naturalea, envers les possibilitats de retornar els rius, canals i petits cursos d'aigua lo mes naturals possibles. Amb moltes fotografies dels indrets que ja hi ha treballat, molts d'ells fora d'Espanya. Molt interessant.
 S'haurien de fer xerrades semblants a tots els pobles del Canal d'Urgell  
Fou presentat per Pere Olivart, president de La Banqueta de Juneda.







***

Diumenge al matí. Anem amb cotxes fins al Collet (molt aprop de Borges). Ignasi i Leticia son ara els encarregats del manteniment de les instal·lacions, ara propietat de la Nufri. Ens han explicat i ensenyat les instal·lacions antigas i modernes. Ara produeixen electricitat que la envien a la Nufri de Mollerussa.
 Antigament, des de 1890, fou una fabrica de pasta de paper, propietat de la Forestal d'Urgell, fins al 1980. Enviaven la pasta a la fàbrica  que La Forestal  tenia a Mollerussa, on fabricaven cartró. Poca gent dels voltants de Borges sap el valor que tenia el Collet a començament del segle xx. Gràcies per la visita!

Desprès hem agafat la banqueta de la 4 sèquia del canal d'Urgell ,fins arribar  a Juneda. Amb parades informatives d'Eduard Porta i Pere Olivart, hem vist salts d'aigua per fer electricitat (1902), els Nou Salts( lloc preciós), meandres, canalitzacions de 300 m de formigó en U,(molt lletx i perillós), un parc dedicat al Tati (amb esbarzers plens d'aus canores) , un nou banc, una llarga banqueta de doble fila d'arbres(fresca i saludable),·300 m de canal soterrat amb arbres al damunt, etc.
Una caminada molt, molt aprofitable, sempre aprenent. Avui hem après  que la constància en el treball ben fet, un dia u altre, dona els seus fruits.
 Ara recullen els fruits, tot dient  que, amb una mica de treball anual,  continuaran fruint-los.
Caminada molt recomanable!
:-)


 El Collet




 Parades informatives dins de la caminada


 Els Nou Salts


No ho sembla, però a 1 metre a la esquerra hi ha  el Canal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada