24 de desembre, 2021

Parlant amb en Xavier Fabregat, representant del Grup de Recerca Aladrell

 


 

 

1- PRESENTA’T

El meu nom és Xavier Fabregat, veí de Castellserà i el representant de Grup de Recerca Aladrell a la Plataforma Canal Viu.2- HISTORIA DE LA TEVA ENTITAT, ÀMBIT D’ACTUACIÓ

L’entitat va néixer l’any 2006 per l’enfrontament a un projecte de construcció d’un abocador al municipi de Castellserà.

Un cop passat aquest procés, vàrem creure que havíem de treballar en positiu per construir, mantenir, defensar i divulgar tot el patrimoni natural, arquitectònic i històric que tenim a la Serra de Bellmunt Almenara i vàrem iniciar un procés de treball en positiu per posar en valor el nostre territori.

Avui dia, les nostres activitats s’emmarquen en aquests àmbits i intentem sempre fer-ho acompanyats i sumant sinergies amb els diferents agents del territori que poden tenir interès en la valoració de l’entorn.

 

3- COM ES TROBA LA SITUACIÓ MEDIAMBIENTAL AL VOSTRE ÀMBIT D’ACTUACIÓ?

El nostre àmbit d’actuació és la Serra de Bellmunt Almenara, molta part de la qual està afectada per zona ZEPA, LIC, PEIN, ... tant pel seu valor com a zona estepària per les aus com també per la flora característica de zones guixenques que són escasses a nivell europeu i que, a més a més, es travessada pel canal d’Urgell.

Les principals amenaces que hi ha són la construcció de grans complexos ramaders en aquestes zones protegides que poden afectar els hàbitats de flora i fauna. També les actuacions de concentració agrícola que eliminen marges de finques.

 

4- QUINS SON ELS OBJECTIUS A CURT I LLARG TERMINI?

En aquests moments estem centrats en àmbits patrimonial i històric, tant per mantenir algunes construccions que considerem importantíssimes, no només patrimonialment, si no per la vida que han donat, com també en la creació de rutes per poder visitar els diferents punts interessants que ens aporten coneixement de les activitats passades a casa nostra.

 

5- PARTICIPAR A LA XARXA D’ENTITATS LOCALS DE CANAL VIU ES IMPORTANT? I PER A QUE?

No és important, és vital, doncs el Canal d’Urgell ha estat l’element transformador del nostre territori i aquesta transformació va ser a tots els nivells, també a nivell mediambiental, que ara amb la modernització, s’està corrent el risc de perdre part d’aquesta transformació mediambiental que va suposar la creació d’un ambient de arbres de ribera. Aquesta frontera entre seca i regadiu és part de l’essència de la plana de Lleida i mantenir-lo és cabdal per la diversitat dels ambients naturals.

 

6- PER ÚLTIM, EL VOLUNTARIAT SOCIAL EN L'ÀMBIT DE LA PROTECCIÓ DE LES BANQUETES, RIUS, REGUERS... ES TROBA AMB UNA BONA SALUT?

A nivell general, crec que el voluntariat no te una bona salut actualment. Crec que està costant que la gent s’impliqui en les associacions únicament per principis i voler dedicar part del seu temps a treballar desinteressadament per allò que es creu prou important.

Aquest voluntariat en l’àmbit de la protecció de les banquetes també te aquests problemes de falta de gent, de recursos econòmics i de renovació.

L’important és seguir doncs creiem que arribaran moments on es tornarà a trobar motivació per treballar en voluntariat.

 

7- VOLS AFEGIR ALGUNA COSA MES?

Des de Grup de Recerca Aladrell tenim clar que el Canal d’Urgell és una infraestructura hidràulica per a portar aigua de reg i aigua de boca a la població de la plana de Lleida i que aquest ha de continuar sent el seu principal objectiu.

No obstant, hi ha diferents maneres de fer les coses amb els mateixos recursos i el que voldríem és poder canviar algunes de les actuacions que s’estan portant a terme i, que sense modificar l’objectiu principal de la infraestructura, aquestes fossin més respectuoses a nivell natural, estètic i ambiental.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada