03 de setembre, 2018

Castellserà i la 1a séquia del Canal d'UrgellLa seva situació, adossada a la serra d'Almenara per la seva cara sud, fa que només pugui subministrar aigua pel costat esquerre. Permet el reg d'unes 5200 ha a través de 38 orificis.
La derivació del canal principal es fa mitjançant dues comportes metàl·liques (verdes) accionades per un mecanisme hidràulic controlat automàticament per un cabalímetre tipus Parshall (controla el nivell de l'aigua per emissió d'ultrasons), situat a uns 30 metres de les comportes, en el mateix punt on hi ha les rajoletes ceràmiques aforades que es van fer servir fins l'any 2002.

Informació extreta de http://www.xtec.cat/iesterresdeponent/c_naturals/itinerari_plana_lleida/04_canalacastellsera/04_canalacastellsera.htm


La xarxa de reg
Està dividida en:
•  Xarxa principal : el canal i les quatre séquies principals que també fan funció de canals, en el sentit que no subministren aigua directament a les finques.
•  Xarxa secundària : séquies de diferents nivells jeràrquics que tenen sortides directes per a reg.
L'aigua del canal surt majorment per les quatre séquies principals, que constitueixen els eixos dels que deriven les séquies secundàries. També surt per boques de reg que comuniquen directament a séquies secundàries per a regar zones properes al canal que no poden abastar les séquies principals.
L'esquema mostra el disseny de la xarxa principal en relació al riu.
La situació ideal d'una sèquia principal és l'interfluvi entre dos afluents del riu principal, per tal de poder regar pels dos costats. Els rius afluents esdevindran els desguassos finals de l'aigua de reg sobrant i la conduiran cap al riu principal (dibuix inferior).Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada